Представяме Ви извадки от книгата Много години. Благи години“ на Мирослав

...
Представяме Ви извадки от книгата Много години. Благи години“ на Мирослав
Коментари Харесай

Правилата за дълъг и щастлив живот на 104-годишния мъдрец Андрей Ворон

Представяме Ви извадки от книгата „ Много години. Благи години “ на Мирослав Дочинеш, в която са разказани разпоредбите за дълъг и щастлив живот на 104-годишния влъхва Андрей Ворон:

1. Научете се да виждате всичко живо, което е към вас. И на всичко да се радвате – на тревата, птиците, дърветата, животните, земята, небето. Вглеждайте се в тях с положителни очи и пред вас ще се отворят такива познания, които няма да намерите в книгите. В тях ще видите себе си – просветлени и актуализирани.

2. Изградете си навика по няколко минути във всяко време да стоите боси на земята. Отдавайте тялото си на земята, преди тя самата да го е повикала.

3. Търсете случаи да стоите във вода. Тя отстранява умората, очиства мислите.

4. Пийте чиста вода, когато имате опция, без да дочакате да ожаднеете. Това е първото лекарство. Където и да ме водеше ориста, постоянно търсех бунар или извор. Не пийте сладка и солена (минерална) вода от бутилки. Първата разяжда черния дроб, втората – запушва съдовете.

5. Всеки ден на трапезата си би трябвало да имате зеленчуци. Пълноценни и хранителни са тези зеленчуци, които са сгрети и цялостни със слънце. На първо място е цвеклото; няма на земята по-добра храна. Следват го фасулът, тиквата, ягодите, морковите, доматите, чушките, спанакът, салатите, ябълките, гроздето, сливите.

6. Ако желаете, можете да ядете месо, само че рядко. Не яжте свинско месо; не един човек то е изпратило на оня свят. Но едно фино парче сланина ще ви е от изгода, само че не го пушете. За какво ви е належащо да употребявате смола?!?

7. Лоша храна са саламите, пържените картофи, бисквитите, сладостите, консервите, маринатите. Моята храна са зърнените храни, фасулът, зелените зеленчуци. Когато един див звяр се е наял с месо, той едвам пълзи, става мързелив. А конят яде овес и всеки ден тегли товари. Скакалецът се храни с трева, само че има сили да лети.

8. Яжте по-често по една шепичка храна, само че нагъсто. За да хапвам по-малко, пия доста вода, хапвам груба храна и сурови зеленчуци. От вечерта в четвъртък до вечерта в петък нищо не хапвам, пия единствено вода.

9. Постенето е най-голямата берекет. Нищо друго не ме прави по-силен и по-млад от постенето. Костите ми стават леки, като на птиците. А сърцето ми – радостно, като у младо момче. С всяко постене аз се подновявам с няколко години.

10. Слънцето изгрява и залязва за вас. Работата спори след изгрев слънце. Ако свикнете с това предписание, ще имате крепко тяло и здрав дух. А мозъкът почива най-добре и се прояснява във вечерния сън. Така постъпват монасите и воините и имат сили да служат.

11. Добре е на обяд да дремнете половин час, с цел да може кръвта да освежи главата и лицето. Лошо се спи след нахранване, тъй като тогава кръвта се сгъстява и мазнините се отсрочват на съдовете.

12. По-малко стойте на едно място, само че спете задоволително.

13. Старайте се да стоите повече под намерено небе. Научете се да живеете в леко хладно помещение. Достатъчно е краката и ръцете да бъдат на топло, а главата – на студено. Тялото се сбръчква и остарява от топлината.

14. Ако тялото ви е едва, го засилвайте с билки, горски плодове, листа и клонки боровинка, малини, ягоди.

15. Не забравяйте ядките. Те са нужни на нашия мозък. Те съдържат мощ за мозъка. Хубаво е дневно да се използва по една чаена лъжичка орехово масло.

16. Бъди добър и деликатен с хората. Дори от най-глупавия има какво да научите. Не правете от хората нито другари, нито врагове. Тогава няма да имаш проблеми с тях.

17. Онова, което е планувано за вас, ще ви бъде обещано. Само се научете смирено да го чакате. Онова, което не ви принадлежи, не трябва да го имате и не го чакайте. Така на душата ви ще бъде леко.

18. Не вярвайте в предразсъдъците, звездобройците, не прибягвайте до обири. Само тогава душата и сърцето ви ще бъдат чисти.

19. Когато на душата ви е неприятно, би трябвало доста да ходите. Най-добре в полето, гората, над водата. Водата ще отнесе вашата тъга. Но помнете: най-хубавото лекарство за тялото и душата ви са постът, молитвите и физическата работа.

20. Движете се повече. Грижите ви държат на земята. Не ги загърбвайте, само че не им позволявайте да господстват над вас. Никога не се опасявайте да започнете нещо ново – ще се обновите.

21. Никога не съм бил на курорт, нито съм се излежавал в неделя. Моята отмора е промяната на занятията. Нервите си почиват, когато ръцете се трудят. Тялото набира сили, когато работи главата.

22. Не искайте малко, искайте доста. И ще получите по-малко.

23. Не се изхитрявайте от всичко да извличате изгода, старайте се то да бъде потребно за вас. Лозата, която не ражда, скоро изсъхва.

24. Не се надсмивайте и подигравайте, само че бъдете радостни.

25. Не преяждайте! Гладният звяр е по-хитър и по-притворен от сития човек. С шепа фурми и чашка вино римските легионери са бягали в цялостна екипировка по 20 километра, врязвали са се във вражеските редици и се биели без отмора. А от пресищането и разврата на патрициите римската империя рухнала.

26. След вечерята половин час се разхождам в градината.

27. Когато приемате храна, не я запивайте. Не пийте нито преди, нито след хранене.

28. За да не ходите с децата по лечебните заведения, ги отдайте в ръцете на Природата. Научете ги от дребни да вървят боси по земята. Това е мощна закалка. Обгорялото от слънцето дете, ухапано от оса или мравки, ужилено от коприва, изкъпало се в студена вода, уболо се на бодил – това значи, че се е закалило, станало е по-здраво и по-силно духом.

29. Когато режете зеленчуците с нож, те отчасти губят земната си мощ. Яжте ги и ги варете цели. Лукът става два пъти по-полезен, в случай че се пресова с ръце или дървена дъсчица.

30. Не е наложително да пиете чай от магазина. За мен най-хубавата отвара е от млади клончета от круша. Този чай е доста благоуханен и лековит. Той извежда солите и непотребната вода, отстранява болките и възпаленията на ставите.

31. Ако сте изтощени, чувствате уязвимост и мъка, дайте отмора на организма си. Нека храната ви да бъде по-проста; изяжте единствено едно ядене денем. На идващия ден – друго ядене. Спазвайте този режим една-две седмици.

32. Ако желаете дълго да останете млади и да живеете дълго, един път в седмицата си устройвайте ябълково-орехов ден. Сутринта пригответе осем ябълки и осем ореха. На всеки два часа изяждайте по една ябълка и по един орех, колкото стомахът да е ангажиран денем.

33. Когато почувствате, че организмът ви бързо се уморява, че всичко ви нервира и работата се изплъзва от ръцете ви, значи би трябвало да приемате моркови 2-3 пъти дневно. Така ще възстановите силите си.

34. Горещи ястия подготвям единствено 1-2 пъти. Храната би трябвало да бъде прясна.

35. За да не се простудявате, не се мийте с гореща вода; яжте всеки ден орехи и чесън, ходете боси по насипана на пода царевица и спете доста.

36. Когато настъпи сезонът на плодовете, можете да се откажете от всякаква храна, яжте единствено плодове. Всеки плод ще ви зареди със мощ и здраве – от черешите до дините.

37. Създайте в себе си вътрешно възприятие на наслада и обаяние от живота.

38. Намерете време за безмълвие, за утешение, за душевна сказка със себе си.

39. Кое е положително и кое неприятно, дано да ви подскаже вашето сърце, а не човешката мълва.

40. Не се тревожете от това, което приказват и мислят за вас. Бъдете си сами съдии.

41. Не се сърдете на хората, не ги съдете. Всеки човек, на който сте дали прошка, ще добави във вас обич към самия себе си.

42. Когато сърцето ви е претъпкано с обич, в него няма място за боязън.

43. Не се съревновавайте в нищо и с никого. Всеки си има своите борби, по-добре е да отстъпвате.

44. Никога не бийте дацата и не им крещете. В противоположен случай от тях ще израстат плебеи.

45. Не спорете; всеки човек си има своя истина и своя засегнатост.

46. Не поучавайте хората по какъв начин да живеят и какво да вършат. Аз в никакъв случай не наставлявам, единствено поучавам, когато ми изискат съвет.

47. Не се смятайте за най-умните и най-порядъчните, спрямо останалите.

48. Не се мъчете да бъдете образец за другите.

49. Целебна мощ е здравият сън. Но той всеки ден би трябвало да бъде заработен с някаква работа и старания.

Седемте богатства

Умереното хранене

Постоянната умерена физическа работа, навика доста да се върви

Чистата вода и чистият въздух

Слънцето

Самоконтролът, самоограничението

Почивката

Вярата

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР